Cum au contribuit dinozaurii la apariția mamiferelor nocturne
Unele mamifere sunt nocturne, dar și cele care nu sunt au ochii mari, potriviți pentru lumina slabă. Un studiu arată că toate mamiferele au fost odată nocturne.
Gordon Lynn walls a publicat un studiu, care spune că strămoșii tuturor mamiferelor au fost odată nocturne. Încă din epoca mezozoică, mamiferele își desfășurau activitatea noaptea, și asta pentru dinozaurii dominau ziua. Mamiferele nu se puteau aventura în lumina Soarelui pânnă când dinozaurii nu au dispărut, în urmă cu aproximativ 65 de milioane de ani în urmă.
Deși cercetarea este destul de logică, a fost foarte greu să se dovedească anatomic, tocmai pentru că majoritatea mamiferelor, indiferent de comportamentul lor, încă mai au ochi adaptați întunericului. Acest lucru îngreunează munca cercetătorilor de a spune când a apărut diurnalitatea.
Un sondaj al comportamentului vechi al mamiferelor ar putea ajuta, însă tot sunt puține constatări. Dovezile fosile sunt limitate, dar trăsăturile și comportamentele ancestrale pot fi extrapolate într-o analizaă suficient de largă a speciilor curente.
Din păcate, majoritatea studiilor efectuate asupra activității mamiferelor până acum s-au concentrat doar pe noi și pe animalele de laborator preferate: primate și rozătoare. Zoologii și geneticienii din Israel și Anglia au comparat comportamentul a 2.415 de specii de mamifere diferite, acoperind mai mult de 90% dintre familiile de mamifere, pentru a încerca să reconstruiască modelele ancestrale ale mamiferelor și să vadă când a apărut diurnalitatea.
Acești cercetători au combinat observațiile consemnate în reviste, ghiduri de teren și enciclopedii, clasificând fiecare specie într-unul din cele cinci grupuri de activități: nocturn, diurn, cateteral (activ în timpul zilei și al nopții), crepuscular (activ numai la apus și răsărit), și ultradian (activ în cicluri de câteva ore). Unii dintre ei au ignorat ultimele două categorii și au cartografiat celelalte trei pe arbori filogeni care indică momentul în care speciile s-au despărțit.
Ei au găsit dovezi care să susțină principalele predicții făcute de ipoteza strangulării nocturne: în primul rând, cel mai recent strămoș comun a fost, de fapt, nocturn. Și în al doilea rând, primele mamifere diurne s-au arătat în era Cenozoică, acum 60 de milioane de ani. Se pare că mamiferele au trecut mai întâi printr-o fază cateterică.